Met Ali in de ring

Met Ali in de ring

Soumaya El Ghazi, onze covergirl van 17 jaar, is een van de dertien jonge acteurs/boksers die op de KVS-scène uppercuts uitdelen. Sinds vorig jaar bokst ze bij de Brussels Boxing Academy. “Als kind wilde ik al boksen,” zegt Soumaya, “maar dat mocht toen niet van thuis. Ze dachten dat het te gevaarlijk was.”

Waarom net boksen?
Soumaya El Ghazi:
Omdat ze me soms pestten, nu nog wel eens. Nu doen ze dat eerder om te lachen, maar ik vind het nog altijd vervelend. Door te gaan boksen kan ik veel van mijn kwaadheid kwijt, nadien voel ik me beter in mijn vel. Ik boks ook niet om meteen aan wedstrijden deel te nemen.
Muhammad Ali, een van de grootste boksers aller tijden, vond boksen geen sport voor vrouwen. Wat vind je zelf?
El Ghazi:
Ik vind van wel, voor mij moeten alle sporten kunnen voor jongens én meisjes. We zijn natuurlijk wel met veel minder meisjes in de club, maar dat is geen probleem. Het zijn ook toffe gasten.
Waarom doe je mee aan A sleeping elephant?
El Ghazi:
Gewoon, ik wilde graag eens op een podium staan, voor een publiek. Ze hadden erover verteld in de club. Toen ben ik naar een repetitie komen kijken. Koen toonde ons een documentaire over Muhammad Ali, die ik totaal niet kende. Daarna heeft hij verteld wat hij zoal wilde doen, en ik kreeg er zin in.
De repetities zitten er nu bijna op. Is het geworden wat je ervan verwachtte?
El Ghazi:
Totaal niet! (Lacht). Ik had gedacht dat het meer een gewoon toneelstuk zou zijn, met teksten en zo. We doen vooral veel met beweging, er zijn weinig dialogen. Ik vond het project tof omdat de mensen zo tof zijn, en Koen ook. Soms was er ook veel stress, en waren we héél moe. Het leukst was toen we samen op weekend gingen in de Ardennen. Dan waren we precies één grote familie.
Anderhalf jaar werken is lang. Heb je er iets uit geleerd?
El Ghazi:
Ik heb begrepen dat er verschillende soorten theater bestaan. Het lukt me nu ook beter om andere mensen aan te spreken, ik ben minder verlegen. Eigenlijk heb ik het gevoel gekregen dat ik meer uit het leven kan halen dan ik dacht.

(© Saskia Vanderstichele)

AGENDA magazine radio

13 02 16

Hoofdpunten